Hestbjerg Økologi har grise på flere gårde
Geografisk er vores landbrug forholdsvis spredt. Det er et bevidst valg vi har truffet fordi vi mener, at der er knyttet flere fordele end ulemper ved denne opsplitning. Et par af de væsentligste er mindre sårbarhed overfor eventuelle sygdomsudbrud og generel større mulighed for at styre sundheden i besætningen.
Med denne konstruktion er det vigtigt, at de enkelte enheder samarbejder på tværs og at medarbejderne sparrer med hinanden og udveksler erfaringer. Vi udveksler erfaringer i vores interne Facebook gruppe og afholder kvartalsmøder samt ERFA møder både internt og eksternt. På kvartalsmøderne er der altid en faglig dagsorden og efterfølgende et fælles arrangement med spisning og nogle gange en hyggelig oplevelse.



Liv omkring kaffebordet
En af de væsentligste hensigter med at have opbygget en forholdsvis stor produktion er målet om at skabe en spændende og dynamisk arbejdsplads med liv omkring kaffebordet. I 'gamle dage' var der mange folk på landet og det ønsker vi at skabe igen. I dag er vi 28 medarbejdere hos Hestbjerg Økologi.
Vi har dygtige og engagerede medarbejdere til pasning af vores grise og vi har et team af håndværkere der reparerer, bygger om og bygger nyt. De kan stort set fikse alt på vores gårde. Herudover har vi en økonomichef, som ligeledes har styr på næsten alt. Vi har tilknyttet en dyrlæge der kommer rundt til vores gårde en gang om ugen.



Selvstændige medarbejdere
Da produktionen ligger geografisk spredt, lægger vi vægt på medarbejdere, som kan administrere et stort og selvstændigt ansvar. Social trivsel og et tæt samarbejde er grundlaget for at kunne fokusere, når man er på arbejde.
"Den personlige relation mellem den enkelte ansatte og mig som ejer er noget af det, jeg vægter allerhøjst. Vi skal kunne lide hinanden for at fungere godt sammen i det daglige. Det betyder uddelegering af ansvar, opfølgning, vidensdeling, anerkendelse, sociale arrangementer mv."
Nøgleord for os er: Humør, seriøsitet, teamspiller og ansvarlighed. Din vilje til at gøre en forskel vægtes højere end din faglighed.
Værdien af et godt arbejdsklima kan ikke overvurderes. Det er en opgave, som vi er ydmyg over for. Det er af stor betydning, at vi alle trives. Det er en dynamisk proces, hvor vi altid vil være på vej og hvor vi hele tiden skal tage ansvar.



Ejerleder

Marianne og Bertel Hestbjerg
Økonomiansvarlig

Kristian
Staldindretningsansvarlig

Søren Peder, staldudvikler
Facility team

JAN

Mogens

Jesper
Gårdene i Hestbjerg Økologi
St. Hestbjerg, Nr. Feldingvej 100. Holstebro
400 årssøer med grise til fravænning. Pattegrisene fravænnes når de er mellem 8 og 10 uger gamle. Her vejer de i gennemsnit 23 kg.
Årlig produktion ca. 10 000 fravænnede grise. Direkte efter fravænning sælges grisene til gode kollegaer.
Desuden er der på Hestbjerg en mindre produktion af Hestbjergs Naturgrise, som du kan læse mere om her.
Gråstensminde, Karupvej 11. Haderup
850 årssøer. Pattegrisene fravænnes, når de er mellem 8 og 10 uger gamle. Her vejer de i gennemsnit 23 kg. Årligt fravænnes der 22 500 grise.
Ved fravænningen bliver grisene flyttet til en af seks forskellige slagtegrisestalde. De fem af dem har vi selv og den sjette ejes af en god samarbejdspartner.
Den ene af de fem slagtegrisestalde ligger på Karupvej 11. Her er 960 stipladser og der kan årligt laves ca. 2700 slagtegrise. Slagtegrisestalden er etableret med wellnessområde.
Vestergaard, Torstedvej 86. Tim
Denne enhed rummer en integreret produktion, hvor der er knap 300 årssøer. Alle de ca. 6500 grise der fravænnes opfedes på samme ejendom hvorfra de sendes til slagt.
På denne ejendom fravænnes grisene efter min. 10 uger og vejer ca. 30 kg ved fravænning.
Slagtegrisestald med 1800 stipladser. Slagtegrisestalden er etableret med wellnessområde.

Hvolbyvej 5, Råsted. Holstebro
Slagtegrisestald med 1.200 stipladser. Slagtegrisestalden er etableret med wellnessområde.
Årlig produktion ca. 3.300 slagtegrise.
Stalden er fra 2002 og ombygget adskillige gange – senest i 2020.

Vestre Skivevej 130 A. Viborg
Slagtegrisestald med 1.200 stipladser. Slagtegrisestalden er etableret med wellnessområde.
Årlig produktion ca. 3.300 slagtegrise.
Ejendom overtaget i 2016. Smukt beliggende ud for det sydøstlige hjørne af Sjørup Plantage. Stalden er oprindelige en konventionel svinestald fra omkring 2005, som vi har ombygget til en økologisk stald.

Torstedvej 73 Tim
Slagtegrisestald med 1.600 stipladser. Slagtegrisestalden er etableret med wellnessområde.
Årlig produktion ca. 4.500 slagtegrise.
Ejendom overtaget i foråret 2017. Beliggende lige nord for Hoverdal Plantage. Konventionelle Futura stalde fra 2005 ombygges primo 2018 til økologis grisestald med storstier.
Desuden er der etableret en mindre økologisk bærproduktion på arealerne mellem bygningerne og plantagen.

Neesvej 92. 7570 Vemb
Slagtegrisestald med 1.050 stipladser. Slagtegrisestalden er etableret med wellnessområde.
Årlig produktion 3.000 slagtegrise.
Ejendom tilkøbt i 2016.

Vistorpvej 24. Grove
Stalden fungerer som karantænestal. Her går so-poltene fra de er 15 uger til de er 21 uger gamle. TN70 poltene købes af Bovbjerg Økologi og går på gården indtil der er taget blodprøver af moderbesætningen. Herefter fordeles so-poltene på de respektive gårde.
Læs mere om TN70 og Bovbjerg Økologi her.