Landbrugselev

Landbrugselever og erhvervspraktik

Landbrugselever hos Hestbjerg Økologi

Hos Hestbjerg Økologi har vi i foråret 2018 fire landbrugselever. Vi har samlet elevernes og vores medarbejderes tanker og overvejelser omkring det at være elev og det at have elever.

’Vi er et team’

IMG_9684     IMG_9462

Det var hårdt at starte som elev. Der var så meget, der var nyt, og der var så meget, vi skulle lære. Ligeså stille har vi lært rigtig meget, og nu kan vi varetage mange forskellige opgaver på gårdene, og det er blevet rigtig spændende.

IMG_9605    IMG_1134

Vi har det godt sammen. Vi støtter hinanden og holder sammen. Vi giver hinanden gode råd – og har den ene problemer, så hjælper vi hinanden. Vores kollegaer betyder meget både i forhold til, at vi lærer af hinanden, og at vi altid hjælper hinanden. Når vi hjælper hinanden, så skaber vi en god dag sammen.

I pauserne hygger vi os sammen og har det sjovt.

Sproget

Vi taler dansk, engelsk, rumænsk, kinesisk og vestjysk. Der kommer ofte nogle sjove udtryk og sætninger. Vi er gode til at blande de forskellige sprog:

"How much foder do you have in the tank?’

’I have a bette slant in the tank."

 Vi lærer meget – alt det vi ikke ved

Vi får lov til at udvikle os, som elever hos Hestbjerg Økologi. På skolen lærte vi meget, men alt var meget anderledes på skolen. Når vi skulle lære at vaccinere, så vaccinerede vi en død gris. Når vi skulle lære at aflive en gris, så aflivede/skød vi en død gris. Første gang man skal vaccinere en levende gris på 50 kg eller aflive en so, så bliver man lidt nervøs …

Nu lærer vi tingene i praksis og oplever alle de uforudsete ting, som pludselig opstår, når vi arbejder med levende dyr. Vi skal hele tiden holde øje med alle de små detaljer, som vi ikke må glemme. Vi skal hele tiden være fokuserede.

Elev på en økologisk gård med grise

Det er spændende at være elev hos Hestbjerg Økologi, fordi det er et innovativt og fremadtænkende landbrug. Vi får lov at se og høre om nye løsninger på udfordringerne i den økologiske griseproduktion. Og vi får lov til at være med til at finde nye løsninger og muligheder.

Vi bliver rustet til fremtiden fordi arbejdsopgaverne er så alsidige, og vi får lov til at prøve kræfter med så mange forskellige maskiner og arbejdsområder.

Hvad siger de fast medarbejdere?

Vores praktikanter er med til at gøre vores liv meget lykkeligere. De har god humor, og de er altid i godt humør. I starten er det hårdt at have elever. Det kræver rigtig meget, men eleverne udvikler sig, og de bliver dygtigere og dygtigere og med tiden også mere åbne. Vi lærer hinanden at kende og bliver et team.

Vi er meget glade for at have elever, og vi vil gerne gøre en indsats for, at de trives og lærer noget. Det er også vigtigt, at eleverne har lysten til at arbejde med økologiske grise og viljen til at lære noget nyt - også når det regner.

Hvad siger Bertel Hestbjerg

Vi har lyst til elever, fordi det giver et godt team, når unge uden erfaring skal mikses med ældre erfarne medhjælpere.

IMG_9740    IMG_9581

De unge medvirker generelt til at skabe en humørfyldt og god stemning. Samtidig bliver de mere erfarne medarbejdere mindet om alle de tanker, man får som ny/ung på en arbejdsplads, hvor alt er nyt. Målet for os som ejere er at få sammensat et team, der arbejder seriøst og fokuseret med opgaverne, men som samtidig har det sjovt og glæder sig både over arbejdet og kollegerne.

2018-03-18 12.36.37    IMG_3627

I løbet af året laver vi flere forskellige arrangementer for hele Hestbjerg Økologi. Vi har fire kvartalsmøder, hvor der dels er en faglig afdeling med en dagsorden og dels et arrangement, hvor vi laver noget spændende, udfordrende og aktivt sammen. På kvartalsmøderne har de enkelte teams mulighed for at mødes og vidensdele. På den måde sikrer vi, at de gode initiativer på gårdene bliver delt mellem medarbejderne.  Vi har også arrangementer, hvor vi invitere vores ansattes ægtefæller og børn med. Vi holder bl.a. julefrokost og sommerfest.  

Vi er ude som økologer

Vi er ude uanset vind og vejr. Kan du lide at være ude og brænder du for bæredygtighed, dyrevelfærd og økologi, så er det at være elev hos Hestbjerg Økologi lige noget for dig.