Historie

St. Hestbjerg er en gammel familiegård, der har rødder helt tilbage til 1623. Bertel Hestbjerg er 15. generation på St. Hestbjerg.

St. Hestbjerg ligger i det sydøstlige hjørne af Idom Sogn, og navnet Hestbjerg kommer oprindeligt af ordet ”æst bjerg”, som betyder det yderste bjerg i sognet. Senere er ”æst bjerg” blevet til Hestbjerg. Sandsynligvis har det således været noget af den sidste jord, der blev opdyrket. Dette passer meget godt med, at jorden ikke er specielt frugtbar og temmelig sandet. Der har tidligere hørt ganske store arealer ind under St. Hestbjerg, men gennem tiden er der udstykket en del ejendomme fra hovedgården, når døtre eller sønner havde brug for et sted at etablere sig.

Sandjord er perfekt til udendørs grise
Den sandede jord gør området til et perfekt sted for udendørs hold af grise. Da Bertel Hestbjerg i 1995 overtog gården efter sin far, Jens Hestbjerg, startede han en produktion med frilandsgrise. Denne produktionsform blev 10 år senere ændret til økologisk svineproduktion. På St. Hestbjerg bor i dag Marianne og Bertel og deres to børn, Sibille og Malte, mens Bertels store børn, Ida og Lauge, delvist er fløjet fra reden.