Udfordringer med økologiske grise

Det er fantastisk at arbejde med økologiske grise - men det kan også være udfordrende

Vi har valgt at lave et afsnit her på vores hjemmeside, hvor vi fortæller om de udfordringer vi oplever med økologiske Grise. Vi fortæller også om, hvordan vi håndterer udfordringerne og forsøger at finde løsninger.

Rettidig omhu

Vores vigtigste opgave er rettidig omhu. Vi skal forudse, hvilke udfordringer og risici der kan opstå på drægtighedsmarken, faremarken og i slagtegrisestalden. Og gerne kontrollere en ekstra gang om alt er i orden.

Rettidig omhu  og sund fornuftbetyder, at vi skal være på forkant med begivenhederne. I praksis betyder det, at vi ikke accepterer noget tab fordi vi ikke i tide har tænkt os om. Et par eksempler kan være:

  • Tjek vejrudsigten og forudset, at der f.eks. skal hænges vintergardiner op i farehytterne, så de nyfødte grise ikke fryser og får diarre.
  • Tjek vandforsyningen og tænd for vandet, så sølehullerne mellem poppeltræerne fyldes, når temperaturen er 15 grader, så vi ikke får varmestressede søer.
  • Tildel beskæftigelsesmateriale og/eller giv grovfoder, så slagtegrisene ikke slås eller bider haler.
  • Tjek olie og vand på maskinerne en gang om ugen, så vi undgår dyre nedbrud.
  • Gi’ en hjælpende hånd, hvis en af dine kollegaer har brug for hjælp.

Rettidig omhu og respekt for detaljerne betyder, at vi kan forberede os og agere i god tid, men også, at vi kan agere hurtigt, hvis der er behov for det. På den måde sikre vi, at vi lever op til vores mål om dyrevelfærd og medarbejdertrivsel. Læs mere i vores Medarbejderhåndbog her

Regn og mudder

Regn, regn og atter regn.

I vinterperioden kan det regne flere uger i træk. I perioder med meget regn er vi udfordrede på faremarken og på drægtighedsmarkerne fordi der er alt for vådt og vores maskiner skaber mudder når vi kører rundt og fodre og tilser grisene.

Mudderet skaber ekstra arbejde med at holde hytterne tørre. Hytterne tjekkes hver dag og der tildeles ekstra frisk halm efter behov. På den måde sikre vi, at der altid er tørt halm i hytterne, så grisene har et varmt sted at ligge og sove.

I vinterperioden er der en lavere tilvækst. Derfor gør vi en ekstra indsats for at få soen til at kommer ud og spiser. 

Frost og sne

Om vinteren når det sætter ind med sne og frost kræver det en ekstra indsats i forhold til at 'hakke is'. Når vandtrugene fryser til is skal isen manuelt hakkes i stykker og isflagerne fjernes inden der igen fyldes frisk vand i truget.

Om vinteren sætte vi 'gardiner' for indgangen til hytten. Det er tykke plastikstrimler, der forhindre træk og skaber læ i hytten.