Nyt selskab gør klar til at sælge kød fra velfærdsgrise

Om knap tre måneder kan forbrugerne i Danmark begynde at få ny mad på bordet. Da starter salget af ”Poppelgrise fra Hestbjerg”. Et nyt selskab er snart klar til at levere økologisk svinekød til Coops butikker.

Hovedmanden bag projektet er svineavler Bertel Hestbjerg fra Idom ved Holstebro. Med 1.950 søer på sine marker er han Danmarks største producent af økologisk svinekød. Alle grisene fødes på marker med poppeltræer, som han har plantet, og derfor kommer det nye produkt til at hedde ”Poppelgrise fra Hestbjerg”.

Samtidig med lanceringen påbegynder Bertel Hestbjerg en omlægning. Hidtil har han solgt mange af sine smågrise til andre landmænd, men nu vil han selv fede flere op til slagtning. Samtidig vil han lade grisene gå hos soen, til de er ti uger i stedet for syv uger. Det vil gøre dem stærkere og sundere, mener Bertel Hestbjerg. De vil kunne klare sig bedre uden antibiotika og anden medicin.

Som noget usædvanligt har Bertel Hestbjerg ansat sin egen dyrlæge. Det er Niels Peter Baadsgaard, og hans hovedopgave er at sikre dyrevelfærden. Han skal lede en masse test og forsøg og registrere på dyrenes udvikling.

– I dag er det ikke usædvanligt, at en so får 25 grise, men det virker unaturligt. Vi ser også, at fødselsvægten falder. Vi skal finde endnu flere sundere veje i svineproduktionen, siger Bertel Hestbjerg.

Hestbjerg Økologi har også fået sin egen ansvarlige for kommunikation. Marianne Fløe Hestbjerg har opsagt sine job som skoleleder og udviklingskonsulent hos Holstebro Kommune og skal hjemme på gården nu tage sig af blandt andet hjemmeside og andre opgaver for at få fortalt forbrugerne om ”Poppelgrise fra Hestbjerg”.

Bertel Hestbjerg samarbejder med slagteriet DanePork ved Randbøl og salgs- og eksportselskabet Tamaco i Hasselager. De har i fællesskab dannet virksomheden Organic Pork, der blandt andet skal stå for avl, slagtning og salg af ”Poppelgrise fra Hestbjerg”. En af udfordringerne er at få afsat alle dele af grisen, også tryne, ører osv.

Hestbjerg Økologi har grise på to tilkøbte ejendomme i Tim og Haderup i Vestjylland. Produktionen beskæftiger op mod 30 personer. Bertel Hestbjerg har også gjort noget usædvanligt ved selv at have tre håndværkere i staben. Desuden har han netop tilknyttet en revisor som økonomichef.

– Driften skal også være bæredygtig på den måde, at alle nødvendige beslutninger træffes og opgaver udføres, hvis jeg rejser væk i tre måneder, siger Bertel Hestbjerg.