De skiftende årstider

De skiftende årstider betyder, at hver dag har it vejr. Der er meget stor forskel på en arbejdsdag på grisemarken i solskin og 28 graders varme eller en regnvejrsdag i november. I Danmark kan det regne flere uger i træk. Det kræver den helt rette påklædning.

“Noget af det bedste – og mest udfordrende – ved arbejdet med økologiske grise er de skiftende vejrforhold. Hver dag har sit vejr og det betyder, at ikke en eneste dag er helt ens.” Bertel Hestbjerg

    img_2236    img_3268

Alle kan passe grise en forårsdag

Alle kan passe grise på friland en forårsdag med stille vejr og 12 graders varme. Eksamen for os er de ekstreme – og dog almindelige – perioder med mindre optimalt vejr. Her kan et produktionskoncept, som ellers indeholder rigtig meget god dyrevelfærd, meget hurtigt blive til det modsatte, hvis ikke vi rettidigt får udført de opgaver, som kræves for at sikre grisenes trivsel. Det er her, vi som arbejdsteam gør en forskel.

    img_3226    IMG_4002

Rettidig omhu

Sølehuller, som grisene kan køle sig i om sommeren, vintergardiner foran hytterne, så det ikke trækker ind, hugge is i vandkar, så grisene har adgang til frisk vand, samt hyppig tildeling af tørt halm er eksempler på afgørende opgaver under forskellige vejrforhold. Det handler om rettidig omhu og et godt overblik fra alle medarbejdere. Fryser det skal der hakkes is og regner det meget skal der strøgs ekstra halm og kommer der rigtig rigtig meget regn, hvilket kan forekomme her i Danmark, så skal grisene evakueres.

IMG_6256    img_2393   

Efter en snestorm løb grisene efter sneploven

For år tilbage oplevede vi, en voldsom snestorm. Tidlig næste morgen lå søerne og sov i deres hytter i læ for den snestorm der havde bevæget sig ind over landet i løbet af natten. Vinden havde lagt sig og sneen lå i store driver henover hegnet. I det fjerne var der pludselig en lyd – en lyd som søerne kendte. Det var lyden af en traktor. Den kom godt nok med en sneplov, men det vidste søerne ikke. De troede, at det var fodervognen. Søerne sprang ud af hytterne og i galop henover hegnet indhentede de sneploven. Til stor forundring for traktorføreren og stor glæde for de forbipasserende.