Jorden kalder: Er danske grise klimasvin?
Thøger Kirk, som er DRs klima-korrespondent har besøgt Hestbjerg Økologi.
Thøger er vært på DRs klimamagasin: ‘Jorden Kalder.’ Redaktion: Signe Iversen. Redaktør: Amalie Kaldan. Programansavarlig: Niels Jacob Schøtt.
‘Jorden Kalder’ er et klima- og naturprogram, hvor de går ned i forskellige emner og hvor de har mere tid end i et klassisk indslag i TV Avisen eller Radioavisen.
Hvorfor kommer Thøger Kirk på besøg?
Baggrunden for besøget hos os var, at Danish Crown blev hevet i retten for at kalde deres gris for “mere klimavenlig end du tror”. Og så ønskede Thøger og co., at undersøge, hvor meget fylder grisen egentlig i klimaregnskabet? Og er der forskel på om den er økologisk eller konventionelt produceret? Thøger besøger Hestbjerg Økologi og et konventionelt svinebrug på Bornholm.
Vi deltager i debatten om fremtidens landbrug
Efter udsendelsen blev vist på DR TV har vi fået meget omtale og rigtig mange kommentarer på SoMe. Det er selvfølgelig altid spændende at høre folks reaktioner, når man blander sig i debatten. For os er det vigtigt, at vi landmænd ikke går i offensiv, når omverden gerne vil i dialog med os.
Tak til alle jer der har skrevet direkte til os, ringet og som har skrevet kommentarer på SoMe. Tonen har været god og vi har fået mange relevante spørgsmål. Selvfølgelig er der nogen der stiller spørgsmålstegn ved om økologiske grise virkelig er en større belastning for klimaet end de konventionelle. Det vil fremtiden helt sikkert kunne hjælpe os med at give et præcist svar på. Magasinet er blevet vist og delt rigtig mange gange. Bare på Facebook er der 190 000 visninger.
Respons på udsendelsen
Her er et lille udvalg af de kommentarer vi har fået på SoMe. Kommentarerne er både fra DRs Facebook og fra vores egen SoMe :
‘Jeg ejer desværre ikke en kinaramme der er stor nok til at kunne regne ud hvor stor eller lille indflydelse I har på klimaet og alt det der men jeg synes stadig at I fat i den lange ende med jeres produktion og vi er meget glade for hvad kommer ud af det i vores husstand. I gør noget der er anderledes og det er umiddelbart et godt sted at starte.’
‘Det kan godt være de pr kilo udleder mere men deres liv er 100% bedre og det synes jeg der er på tide at få mere fokus på ‘
‘Er der mon lavet nogle undersøgelser på om dem der primært køber økologisk kød, spiser kød i lige så store mængder som dem der spiser det konventionelle?’
‘Måske det heller ikke er der vi skal starte i vores klimakrise… er sikker på de økologiske dyr ikke er dem der er årsagen til jorden går under ‘
‘Kære DR1 – Den samlede mængde Co2 i atmosfæren udgør 0.042% – når vi rammer 0.02% vil planteliv og dyreliv uddø – ingen planter/dyr, ingen mennesker… Danmark udleder 0.12% af denne mængde, og har siden 1990 sænket udledningen 41% vi får hele tiden af hvide at vi skal sænke Co2 niveauet, men vi får ikke besked på hvor langt ned “eliten” ønsker det sænket… siden 1990 har vi i Danmark sænket udledningen med 41%. Tænker i kunne gå forrest og finde ud af hvor langt ned vi skal i forhold til de 0.042% – og hvor meget det skal koste den enkelte dansker – til sammenligning udledte Kina 27.9% af Co2…’
‘Mere kvalitet, mindre kvantitet
‘Sådan en øko gris er godt for øjnene, miljøet, velfærden og vores levevis og så behøver vi ikke så mange af dem på sigt, når blot vi ikke skal brødføde hele verden med vores svine fabrikker til bundløs gæld efterfølgende ‘
‘Har netop set udsendelsen. Bertel er en fantastisk formidler og landmand! I gør det fremragende.’
‘Fuldstændig enig Bertel Spis mindre kød spis bedre. For vi stemmer på den verden vi får med den tallerken vi øser op til os selv, og har konsekvenser for vores efterkommere hvordan den tallerken bliver sammensat. Økologien leverer både på dyrevelfærd, biodiversitet og vandmiljø, mindre kød leverer klima ‘
‘Jeg tænker, at I har valgt det rette “spor”….der både tilgodeser dyrevelfærd, biodiversitet, et lødigt produkt, vi som forbrugere tør sætte tænderne i, uden samtidig at få en masse medicin med i pakken. Jeres grise er ikke større klimasvin, end vi mennesker er ‘