De skiftende årstider. Hver årstid sit vejr.

Hver dag har sit vejr

De skiftende årstider betyder, at hver dag har sit vejr. Der er meget stor forskel på en arbejdsdag på grisemarken i solskin og 28 graders varme eller en regnvejrsdag i november. I Danmark kan det regne flere uger i træk. Det kræver den helt rette påklædning.

"Noget af det bedste – og mest udfordrende – ved arbejdet med økologiske grise er de skiftende vejrforhold. Hver dag har sit vejr og det betyder, at ikke en eneste dag er helt ens." Bertel Hestbjerg              

 

Poppeltræ

Alle kan passe grise en forårsdag

Alle kan passe grise på friland en forårsdag med stille vejr og 12 graders varme. Eksamen for os er de ekstreme – og dog almindelige – perioder med mindre optimalt vejr. Her kan et produktionskoncept, som ellers indeholder rigtig meget god dyrevelfærd, meget hurtigt blive til det modsatte, hvis ikke vi rettidigt får udført de opgaver, som kræves for at sikre grisenes trivsel. Det er her, vi som arbejdsteam gør en forskel.

Rettidig omhu

Sølehuller, som grisene kan køle sig i om sommeren, vintergardiner foran hytterne, så det ikke trækker ind, hugge is i vandkar, så grisene har adgang til frisk vand, samt hyppig tildeling af tørt halm er eksempler på afgørende opgaver under forskellige vejrforhold. Det handler om rettidig omhu og et godt overblik fra alle medarbejdere. Fryser det skal der hakkes is og regner det meget skal der strøgs ekstra halm og kommer der rigtig rigtig meget regn, hvilket kan forekomme her i Danmark, så skal grisene evakueres.

Vores vigtigste opgave er rettidig omhu. Vi skal forudse, hvilke udfordringer og risici der kan opstå på drægtighedsmarken, faremarken og i slagtegrisestalden. Og gerne kontrollere en ekstra gang om alt er i orden.

Rettidig omhu  og sund fornuftbetyder, at vi skal være på forkant med begivenhederne. I praksis betyder det, at vi ikke accepterer noget tab fordi vi ikke i tide har tænkt os om. Et par eksempler kan være:

Tjek vejrudsigten og forudset, at der f.eks. skal hænges vintergardiner op i farehytterne, så de nyfødte grise ikke fryser og får diarre.

Tjek vandforsyningen og tænd for vandet, så sølehullerne mellem poppeltræerne fyldes, når temperaturen er 15 grader, så vi ikke får varmestressede søer.

Tildel beskæftigelsesmateriale og/eller giv grovfoder, så slagtegrisene ikke slås eller bider haler.

Tjek olie og vand på maskinerne en gang om ugen, så vi undgår dyre nedbrud.

Gi’ en hjælpende hånd, hvis en af dine kollegaer har brug for hjælp.

Rettidig omhu og respekt for detaljerne betyder, at vi kan forberede os og agere i god tid, men også, at vi kan agere hurtigt, hvis der er behov for det. På den måde sikre vi, at vi lever op til vores mål om dyrevelfærd og medarbejdertrivsel.

Efter en snestorm løb grisene efter sneploven

For år tilbage oplevede vi, en voldsom snestorm. Tidlig næste morgen lå søerne og sov i deres hytter i læ for den snestorm der havde bevæget sig ind over landet i løbet af natten. Vinden havde lagt sig og sneen lå i store driver henover hegnet. I det fjerne var der pludselig en lyd - en lyd som søerne kendte. Det var lyden af en traktor. Den kom godt nok med en sneplov, men det vidste søerne ikke. De troede, at det var fodervognen. Søerne sprang ud af hytterne og i galop henover hegnet indhentede de sneploven. Til stor forundring for traktorføreren og stor glæde for de forbipasserende.

Skriv et svar